Category - General Knowledge

Part - Animal world

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Which breed dogs live the longest?

a) Papillon
b) Australian Cattle Dog
c) Chinese Crested
d) Coton de Tulear

Ans- d) Coton de Tulear, 15-19 years.

2. Humans are most genetically similar from which animal?

a) Gorillas
b) Orangutans
c) Monkey
d) Chimpanzees

Ans- d) Chimpanzees, with whom we share approximately 98.8% of our DNA.

3. What is the only non primate animal with fingerprints?

a) Cows
b) Dogs
c) Cats
d) Koalas

Ans- d) Koalas.

4. Which animal can sleep while flying?

a) Parrot
b) Swift
c) Pigion
d) Crow

Ans- b) Swift.

5. Most expensive paneer is made from which animal milk?

a) Donkey from Serbia
b) Cow from US
c) Sheep from UK
d) Goat from Canda

Ans- a) Donkey from Serbia, Known as Pule cheese, this cheese can cost around Rs 70,000 to Rs 80,000 per kilogram.

6. Which is the fastest dog breed in the world?

a) Greyhound
b) Rottweiler
c) Doberman
d) German shepard

Ans- a) Greyhound, Max 45 Miles.

7. How many legs does a spider have?

a) 3
b) 7
c) 8
d) 10

Ans- 8.

8. Which see animal has 3 hearts?

a) Octopus
b) Dolphin
c) Crab
d) Whale

Ans- a) Octopus.

9. Which animal is the highest strength relative to body weight ?

a) Termite
b) Ant
c) Dung Beetles
d) Rhino Beetles

Ans- c) Dung Beetles, which can pull objects 1,000 times its own body weight.

10. Which is the most venomous snake in the world?

a) Black mamba
b) Inland Taipan
c) King cobra
d) Rattlesnake Snake.

Ans- b) Inland Taipan, the inland taipan's venom has the potency to kill 100 humans in a single bite.

11. Name of the animal with its heart located in its head?

a) Crab
b) Shrimp
c) Shark
d) Turtle

Ans- b) Shrimp .

12. Which bird flies the highest?

a) Andean Condor
b) Common Crane
c) Ruppell's Vulture
d) Bearded Vulture

Ans- c) Ruppell's Vulture, Max 11300 Mtr.

13. Which is the longest snake of world?

a) Green Anaconda
b) Yellow Anaconda
c) Reticulated Python
d) Rainbow Boa

Ans- a) c) Reticulated Python. Max 33 fit.

14. Which is the heavist snake of world?

a) Green Anaconda
b) Yellow Anaconda
c) Reticulated Python
d) Rainbow Boa

Ans- a) Green Anaconda can weigh up to 550 pounds (250 kg)

15. Which animal has highest sense of smell?

a) Bear
b) Ox
c) Elephant
d) Crocodile

Ans- c) Elephant.

16. Which animal have the thickest fur?

a) Beaver
b) Sea Otter
c) Musk Ox
d) Arctic Fox

Ans- b) Sea Otter.

17. Which animal has highest blood pressure?

a) Elephant
b) Giraffe
c) Deer
d) Crocodile

Ans- b) Giraffe, about 280/180 mm Hg.

18. which is only venomous primate of world?

a) Baboons
b) Lemurs
c) Apes
d) Slow Loris

Ans- d) Slow Loris.

19. Which male animal gives birth to a child?

a) Octopus
b) Frog
c) Sea Snake
d) Seahorses

Ans- d) Seahorses.

20. Which animal has the largest bite force on Earth?

a) Crocodile
b) Lion
c) Tiger
d) Hyna

Ans- a) Crocodile Approx 5000 psi.

21. What is the name of smallest animal by mass?

a) Kitti's hog-nosed bat
b) Etruscan shrew
c) Pygmy marmosets
d) Paucident planigale

Ans- b) Etruscan shrew, Approx 2.1g.

22. What is the name of smallest bird?

a) Goldcrest
b) Hummingbird
c) Spotted pardalote
d) Lesser goldfinch

Ans- b) Hummingbird, native to Cuba. This bird is about 5-6 centimeters long and can weigh 1.6 to 2.6 grams.

23. What is the name of biggest bird?

a) Emu
b) Common Ostrich
c) Southern cassowary
d) Emperor penguin

Ans- b) Common Ostrich, with males potentially reaching 2.8 meters (9.2 feet) tall and weighing over 156.8 kg (346 lb).

24. which animal has shortest pregnancy period?

a) Golden Hamster
b) Virginia Opossum
c) Stripe-faced Dunnart
d) Frog

Ans- c) Stripe-faced Dunnart, 11 days.

25. which animal has longest pregnancy period?

a) Elephant
b) Sheep
c) Deer
d) Camel

Ans- a) Elephant, 22 months.